“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "The Chopra Center"

5 способів поліпшити креативність через медитацію

Тамара Лехнер Jan. 16, 2018

Художники та любителі мистецтва зібрали докази, щоб підтвердити свою віру в те, що, якщо ви не сповнені жаху, як Боб Ділан, Аланіс Моріссетт чи Ернест Хемінгуей, ви, можливо, не зможете вдатися до своєї творчості. Навіть Сократ і Платон історично захопили "меланхолійний хабітус" (свято хандри), щоб похвалитися полум'ям свого творчого розуму. Цілком зрозуміло, як у сьогоднішньому аналітичному світі ви можете подумати, що ці докази доводять, що гнів і нещастя - паливо, яке потрібно створити. Мені дуже хочеться розказати вам, що медитація насправді забезпечує ті самі можливості для посилення та поглиблення вашої творчості без негараздів, як стрес і нещастя, які часто призводять до поганого здоров'я, як психічного, так і фізичного - пише пані Лехнер.

Творчість багатогранна; у нас є певний рівень свідомості, а також сам творчий процес. Процес зазвичай включає в себе натхнення, а потім дію. Звідки відбувається натхнення? Якщо мені вдалося подивитися в мозок, я б не знайшов місця для зберігання, наповнені віршами, що чекають написання, або мистецтва, що розливається на полотно. Де формуються ідеї? Як вони проявляються? Творчість для кожного виглядає по різному.

"Ідеї керуються єдиним імпульсом: бути явним" - Елізабет Джилберт, "Велика магія"

Час усамітнення

Можливо, це не страждання, смуток або поганий настрій, надихають на творчість, але те, що трапляється, коли ми сумніваємося. Смуток може зробити нас більш сфокусованими та старанними; ми схильні відходити і мати трохи часу на роздуми. Дуже часто, коли ви нещасливі, розгнівані або захоплені меланхолією, те, чим ви насправді займаєтеся, - це знаходження простору, щоб бути наодинці із собою.

Медитація звичайно практикується тільки в просторі. І навіть якщо ви медитуєте групою, це практика, яка привертає вашу увагу до себе. Дослідження в галузі нейронауки виявили, що одиночне та внутрішньо орієнтоване віддзеркалення використовує мозок по-різному, і ми використовуємо іншу мережу, коли ми зосереджуємося назовні, тому медитація є інструментом для внутрішнього фокусування. Фактично, наші найкращі ідеї приходять, коли ми не займаємося зовнішнім світом.

Інтуїція виникає з несвідомого, або спонтанного, систем обробки інформації, і воно відіграє важливу роль у тому, як ми думаємо або припускаємо. Це також відіграє велику роль у творчості. Якщо ви постійно питаєте себе, а не довіряєте своєму інстинкту, неможливо бути спонтанним, який глибоко прив'язаний до творчої свободи. Досвідчені медитатори знають, що вони розвивають підвищену обізнаність, і вони починають бачити серію спонтанного правильного вибору у своєму житті. Ця самовпевненість сприяє свободі дотримуватися творчих думок без судження про процес.

Концентрація

Дослідження асоціюють уважну медитацію з багатьма когнітивними та психологічними перевагами, такими як:

  • Поліпшена концентрація завдань
  • Постійна увага, емпатія та самоаналіз
  • Розширена пам'ять
  • Покращене навчання
  • Багато з них є ключовими для творчості. Неврологи, які вивчають творчість, виявили, що креативність не включає в себе єдину зону мозку або навіть одну сторону мозку, як стверджує міф про творчість "правий мозок". Замість цього, вона спирається на весь мозок.
  • Друга чакра, Свадіштхана, відома як чакра для творчості. Звук мантри, що відповідає цій чакри, - це звук "VAM". Відспівуючи VAM, вібрації відкриють і вирівняють цю чакру. Колір оранжевий і дорогоцінні каміння для цієї чакри - бурштин, апельсин кальцит, карнелій або гематит.

5 порад для підвищення творчості через медитацію

1. Будь грайливим із своєю медитацією. Переосмислення вбиває творчість і зберігає ваш розум назовні, а не всередині.

2. Вирощуйте насіння, але потім дозвольте Всесвіту сформувати деталі. Може бути, те, що ви хочете, це чудова ідея для вашого роману, але ви не медитуєте з метою досягнення цієї ідеї. Ви можете мати думку про те, що ваша медитація пробуджує творчість, але після того, як викладено таку думку, як насіння в саду, ви просто дозволите їй зрости. Не треба копати це, щоб побачити, якщо воно зростає. Просто повірте, що воно буде зростати, - що ваша ідея вже проростає.

3. Спробуйте керовану медитацію, якщо ти зазвичай практикуєш тихо. Роздуми про "пробудження твоєї творчості" тут - це чудовий вибір, і одним з багатьох ви можете дізнатись про те, що мається на увазі коли ви звертаєтесь до вашого творчого розуму.

4. Спробуйте мовчазну медитацію, якщо ви звичайно прислухаєтесь до керованої медитації. Або спробуйте групові медитації у своєму місті. Енергія групової медитації дуже відрізняється від індивідуальної медитації. Іноді зміна саме те, що потрібно для перегляду творчих двигунів.

5. Будьте уважні поза медитацією. Творчість набуває багатьох форм. Ваш особистий стиль, це те, як ви виклали їжу або як ви складаєте доповіді на роботі, вимагає творчості. Зверніть увагу на креативність і подивіться, як вона розквітає. Підвищіть свою обізнаність про те, де ви креативні, щоб навчити ваш мозок мислити творчо.

Пам'ятайте: творчість не зарезервована для певних людей, які більш натхненні чи унікальні, вона в нас тільки чекає на можливість проявитись та вийти.

"Спокій це те де знаходяться креативність та вирішення проблем" - Екхарт Толл


Довідник