“Darum reiche mir nun, bis oben an von des Rheines

Warmen Bergen mit Wein reiche den Becher gefüllt!

Daß ich den Göttern zuerst und Angedenken der Helden

Trinke, der Schiffer, und dann eures, ihr Trautesten!”

“Der Wanderer” Johann Hölderlin

“Отже, дай мені зараз, о Рейне,

З теплих гір твоїх, повний келих вина!

Щоби я за Богів та Героїв випив спочатку,

І потім Кохані, за Вас!”

“Мандрівник” Йоганн Гельдерлін

Фото: “Українська мить”

Ми працюємо заради них

Фото: "Pixabay"

Як стати багатим під час економічної кризи 李代桃僵

AFSMED Sept. 12, 2020

李代桃僵

Пожертвувати сливою, щоби врятувати персик

11-та стратегема давньокитайського канону «36 стратегем»

В час економічної кризи ми шукаємо нові підходи для бізнесу, шлях виживання в умовах вкрай обмежених ресурсів. Цією стратагемою ми започатковуємо рубрику “Давні східні стратегії для сучасного бізнесу”.

Ось який приклад використання стратегеми «Пожертвувати сливою, щоби спасти персик» наводить в’єтнамська бізнес-леді Лань Берку:

Принцип Джека Велча 20-70-10

Коли Джек Велч був генеральним директором General Electric, він винайшов модель 20-70-10. Наголошуючи на диференціації - класифікації працівників за категоріями результативності: 20-ти відсотків найкращих, 70 відсотків - середніх, та нижчі 10 відсотків, а потім відповідно керував ними за принципом «вгору або звільнення». Він вважав, що організація повинна будувати меритократію (букв. "влада достойних", від лат. meritus - достойний та давньогр. κράτος - влада, правління) та постійно підвищувати рівень продуктивності, тим самим збільшуючи конкурентоспроможність компанії.

Щороку він звільняв 10 відсотків своїх співробітників, середні 70 відсотків розвивав навчанням та тренінгами, а найвищі 20 відсотків винагороджував бонусами та опціонами на акції. Середні 70 відсотків отримували серйозне навчання і тренування, щоб перевести їх до 20 відсотків найперспективніших. Звичайно, деякі опускалися до рівня 10 відсотків і були звільнені.

Джек Велч заслужив репутацію людини з жорсткою відвертістю на зустрічах з керівниками. Він закривав заводи, скорочував фонди оплати праці та скорочував слабкі одиниці старої лінії. Його публічною філософією було те, що компанія повинна бути або номером один, або номер два у певній галузі. Якщо ні, вони повинні залишити цей бізнес повністю. В результаті GE закрив або розпродав підприємства, які мали недостатній результат. Він також передав підрядникам ряд сфер послуг, щоб компанія могла зосередитись на своїх головних, сильних сторонах. Стратегія Велча була пізніше прийнята іншими керівниками корпоративних корпорацій Америки та Азії.

В книзі Джека Велча "Прямо із чрева" (Straight from the Gut), він повідомляє, що на кінець 1980 року в GE працювало 411 000 співробітників, а в кінці 1985 року - 299 000. З 112 000, які залишили компанію, 37 000 були в компаніях, які GE продали, а 81 000 було звільнено. Як результат, GE надзвичайно збільшила свій ринковий капітал.

Ця стратегема також є одним із базових принципів давньокитайської гри Вей-чі (圍碁), відомої нам за японською транскрипцією, як Ґо. Уміння грати у вей-чі було одним із чотирьох шляхетних мистецтв, які повинна була опанувати шляхетна людина (君子). Інші шляхетні мистецтва — каліграфія (書法), малювання (國畫) та гра на музичному інструменті (樂器).


Довідник